top of page

Опитваме да бъдем полезни с рационален подход при покупка, ремонт или строеж на селска къща

Актуализирано: 18.02.2022 г.Ние сме Надежда и Мак Печанови.

Занимаваме се с Традиционни строителни техники и екологично строителство, Интериорно проектиране, Обзавеждане.

Преди 17 години напуснахме центъра на София и се преселихме в нейните покрайнини, в полите на Люлин планина. От тогава живота ни претърпя много промени, поехме по нови пътища, включително професионални.

По образование съм инженер по Горско стопанство, но допреди да се преместим бях управител на няколко заведения и супермаркет/преди да навлязат чуждите вериги/, съпругът ми се занимаваше с търговия на млечни продукти.

Започнахме ремонт на къщата която закупихме, като едновременно живеехме в нея с двете ни малки деца. Извървяхме дълъг път, научихме и продължаваме да учим много уроци, повечето на свой гръб😊. Децата ни пораснаха, почти 😊.


Цялото ни съществуване е ориентирано към живот в хармония с природата. От повече от 15 години се занимавам с интериорно проектиране и реализация на проектите. Моята сила е в рационалното ползване на ресурсите, както и максимално практичния подход към усвояване на пространството. Съпругът ми, Мак вече десетина години се занимава с екологично строителство. Започна с работа с камък, продължи с дърво, слама, тръстика, глина, вар…


Когато човек реши да напусне големият град и да се премести на село, често се сблъсква със следните варианти:


1.Купувате къща, конвенционално строителство която обикновено се нуждае от ремонт. За този вариант има много специалисти, можем да бъдем полезни при конкретни запитвания.


2. Купувате стара къща, строена с някои от традиционните за България и региона методи. Обикновено в този случаи имате нужда от по-сериозен ремонт.

Следващите снимки показват саниране на селска къща с изолация от тръстика и варова мазилка.


Правилото е да се започва от покрива. Дори да решите да отложите ремонта за известно време, най- добре с покрива да започнете веднага.

Не подценявайте покривната изолация. Има различни варианти: каменна вата, дървесна вата, вълна, слама, тръстика…
Следва да прегледате конструкцията на Вашият нов дом.

Тук подходите са различни за различните типове традиционно строителство. Има вертикални и хоризонтални елементи, не забравяйте пода.

Често се налага подмяна на носещи конструктивни елементи.

Трябва задължително да огледате за влага, тя може да идва от компрометирания покрив, но може да се просмуква през стените или пода. Тя трябва да бъде изведена, често се налага да бъде направен дренаж…

После трябва да помислите за различните видове инсталации, като ВиК, Електрическа, Отопление и Вентилация.

При стари къщи, обикновено ел. инсталацията се подменя изцяло. Добре е да изберете метод на отопление, който да не е зависим изцяло от електричеството. Запазете комините!

Стигнахме до дограмите😊

След тях започвате със стените, пълнеж, мазилки. Добре е да се следва работещия досега модел.


Ако сте решили да правите преустройства, те най-лесно се решават на ниво конструкция. Трябва да разпределите помещенията, кухня, бани и тоалетни, спални и любимите ми, помещения за съхранение или мазета, изби и пр…


Тези преустройства са моята стихия😊


Вграждане на стара къща- и такова нещо има😉

Стараем се да дадем общи насоки, със сигурност не можем да изчерпим темата, няма универсален подход, всеки случай има специфики, вариации.


3. Имате парцел и сте решили да започнете строежа на новият си дом.


Частта с документацията е извън нашият интерес😉 и компетенции.

Трябва да се спрете на метод. Трябва да имате ПРОЕКТ. Добре е да изчистите всички детайли на ниво проект. Етажност, ще имате ли избени помещения /горещо ги препоръчвам/, как ще ползвате подпокривното пространство ако има такова, вътрешно разпределение, изолация за покрива и стените, инсталации/ВиК, Ел. ОиВ или как ще се отоплявате…/ и пр… Тук можем да сме ви много полезни с консултации за вътрешното разпределение.

На снимките се вижда нова къща с дървена конструкция и пълнеж от пресовани земни блокове. Тези своеобразни тухли са произведени на място от изкопната маса.

Направете оглед на местността.

Огледайте околните къщи и постройки. Вижте традиционните за района градежи. Разгледайте наличните ресурси.

Проверете наличието на камък, какъв вид е.

Глина-вземете шепа пръст, разгледайте я, навлажнете я, разтрийте между пръстите. Ако лесно влажната пръст се поддава на формиране, има голяма вероятност да можете да използвате пръстта от изкопите за градежа. Ако почвата е песъчлива, попитайте дали има местно глинено находище.

Слама, проверете има ли в околността насаждения от житни култури. Вижте какви са. Най-подходяща е ръжената слама, ако се строи със сламени бали или панели. Ако ще забъркваме глина и слама, то тогава можем да ползваме почти всякаква.

Дървен материал, нямате право да сечете в гората, дори тя да е Ваша😊 Проверете къде са намират близките дърводелски работилници и складове, не забравяйте, че транспортните разходи стават все по-голям дял от общия бюджет.

Намерете строителните складове и железарии около Вас. Това ще бъдат най-често посещаваните търговски обекти😉

Ако сте се спрели на покрив от печени керемиди, имайте предвид, че често старите са по-добри от новите.

При положение, че изберете някои от по-нетрадиционните, за България методи, като куполно строителство, строителство със сламени бали, строителство от дървени панели с пресована слама строителство от цели трупи и т. н. - изберете производител на съответните детайли. Договорете крайни цени с доставка до Вашият обект. Фиксирайте крайни срокове за доставка и монтаж.

Намерете отговорен изпълнител. Старайте се да участвате лично. Контролирайте обекта си, добре е да сте на място, ако сте възпрепятствани, наемете доверен човек да свърши това вместо Вас.

Всички снимки, са от реални обекти в България, в които сме участвали.

Правим огледи из цялата страна, като сега, преди да е започнал активният строителен сезон, възможностите ни са по-големи.


Можем да бъдем изключително полезни с консултации на ниво проект.

Ако решите да се свържете с нас, ето някои възможни варианти:


- нашата ФБ страница - на нея по-често отговаря Мак

https://www.facebook.com/Дизайн-и-изработка-на-мебели-и-интериори-Екологично-строителство-и-ремонти-100352934956590/


- и моите координати
Поздрави

Надето и Мак

912 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page