top of page

Модел на общност извън града - визията на ВелкоВелко ми сподели днес своята идея за модел на общност - и според мен най-важно в началото е да се определят основните параметри и граници, идеи и виждания на общността, оттам нататък всичко са подробности. Трудно е да проправяш нов път, но не е невъзможно! Прочетете, помислете и ще се радвам да обсъдим този модел във форума.


"Моята представа за подходящо за заселване място е да закупим една или 2 къщи в покрайнините на село и земеделска земя в близост до тях. До къщите да стига добър път (Къщите ще се ползват първоначално за спане и склад за материали, докато се изградят къщи в земеделската част. После може да се продадат или ползват за къщи под наем за наши гости.). Първите участници в това да са минимум 5 човека, които ще се занимават със създаването на по-добри условия за живеене, подходящи и за семейства с деца. Максимално допустимят брой хора, живеещи в една общност според мен е 150 души.


Ще имаме, както частна собственост върху къщи, дворове и ниви, така и кооперативна собственост. Общата собственост според мен е най-добре да е на Сдружение с нестопанска цел в частна полза – консултирал съм се с адвокат. Наблюденията ми сочат, че семействата и по-заможните хора предпочитат частни имоти, а несемейните и по-незаможните са склонни към заселване в Обща собственост. Земеделската земя да бъде поне 50дка, окрупнена. На всяко домакинство да се полага до 5 дка площ, върху която може да построи къщата си и да ползва земята за желаните от него (конкретното домакинство) цели, които ако не са свързани със земеделие, градинарство или животновъдство трябва да бъдат допълнително позволени от Всички домакинства.


За хората с предпочитания към обща собственост ще бъде изградена обща сграда за живеене, или къщичките им ще са разположени по-близко една до друга. Останалата тяхна площ ще се ползва за земеделие, градинарство, животновъдство, атракционни съоръжения за деца и възрастни. Ще има автопарк за селскостопанската техника.

Обособена зона за външни посетители, където ще има помещения за нощувка на гости и доброволци.

Зала, която може да се ползва за срещи, спорт, учебни занимания на закрито.


Излишъка от произведената продукция се транспортира и пласира на външни пазари или се обменя със сходни общности.

Изработените часове за 8 дни на всеки един участник в Общата собственост не трябва да са по малко от 32 чАса. При по-голям обем на работата и по-малко хора часовете се увеличават. 9-ия ден е за съвместни забавления по желание, 10-ия ден е индивидуално почивен.

Защита и охрана на територията и заселниците - не съм мислил за такава.


Общ бизнес, поминък освен зеленчуци и зърнени, от който да получаваме доходи - нямам конкретна идея. Зависи от уменията на участниците, както и от даденостите на конкретния район. Може да се предлагат къщи за гости, работилници за занаяти, къмпинг.

Разпределение на доходите. Според изработените часове. 1 час време ще се заплаща еднакво независимо от изпълняваната дейност. Където е уместно може да има ротация в дейностите на работещите. Ще се заделят средства за здравеопазване, за Спешни и извънредни непредвидени разходи.


Прием на нови участници - всеки, който е съгласен с вече въведените правила е добре дошъл, а онзи, който системно ги нарушава ще бъде многократно предупреждаван и подпомаган да влиза у пътя, за да не се налага да бъде отлъчен за определен период от време, докато се осъзнае къде му е мястото.

Учебни, здравни и тракторни услуги първоначално могат да се ползват от близкото село или община.


Духовни учения могат да се изповядват всякакви стига да не са в разрез с християнските ценности на българина.


Стремим се да има повече хетеросексуални семейства и не толерираме проявите на насилие.


Въпросът с унаследяването на собственост при частните имоти е ясен. При общият имот съсобственик може да бъде само този, който приема правилата на общността. Напускащите общността могат да имат право на финансова компенсация, заради вложените средства в нея, но могат и да се откажат от това право. Ако в даден момент общността реши, че аз съм сгафил нещо непоправимо и непростимо и гласува за моето изгонване – лично аз няма да търся компенсация, защото моята идея е общността да продължи да се развива! Приел съм идеята за създаването на такъв вид общност, като мисия в живота ми от 2016г насам, защото го виждам като много смислено и полезно за много хора и не възнамерявам да се отказвам от довеждането до някъде на всичко това. Защото вярвам, че към тази кауза ще се присъединят само качествени и честни хора, а ако има и други – те ще отпаднат по естествен път.


Общност за мен е група хора, които са се съгласили да работят върху обща нИва, или да изградят заедно училище, или старчески дом или да поддържат къщи за гости, или краварник. А само в такъв колектив, където всеки е дошъл доброволно с направен съзнателен избор човек може да израства като личност според мен.


Бях изчислявал, че за заселването на 10 домакинства на голо поле, с прокарването на ток от соларни панели и сонаджи от кладенци, построяване на глинени къщи – ще са нужни 250 000лв., но човек се простира според чергата си. Както и хората имат различни нужди – някои се задоволяват с малко, на други пък това малко ще им се стори ненормално и мизерно съществуване – света е шарен, а в него има място за всеки.


Идеално място в България, където да ги има и добрите съседи, и плодородната почва, и вода, и свободна окрупнена земя – няма. Аз лично съм набелязал 4 места в различни краища на България, които имат своите предимства и недостатъци, но бих ги коментирал само с хора, които наистина скоро имат намерение да се включат в подобен проект.


Има различни варианти за легална и нелегална продажба на селскостопанска продукция и туристически услуги. Сдружението с нестопанска цел има право да регистрира ООД, което да извършва стопанска дейност, ползвайки земя, сгради и работна ръка от сдружението. Може и да не се регистрира сдружение, а общата собственост да е на съсобственици с идеални части в нея.


Варианти за вземане на решения в Общност

1. По стратегически въпроси - с пълен консенсус

2. По оперативни въпроси - с квалитетно мнозинство 80% , но не по-малко от 70%

3. Прегласува се при нужда

4. С квалитетно мнозинство се решава, дали въпроса е стратегически или не

5. До 200лв, човек може да оперира самостоятелно. Ако добре е премислил за какво ги влага.

6. При неколкократно използване на суми за дадена дейност - 150; 100; 100лв - е необходимо да се обсъди пред цялата общност… за да не се окаже, че имало по-евтино и ефективно решение...


Разсъждения на мой познат, който е посещавал чуждестранни общности:

„Това, което е важно там е процеса на обсъждане на идеята. Ако е подробно, добронамерено и насочено към ОБЩА цел, още в този процес става съвсем ясно дали има хора против, колко са против, какви компромиси може да се направят, дали ще се направят и т.н. Това съм го виждал във Финдхорн, а и в други общности: ако по време на обсъждането се вижда, че има хора, които са твърдо против и никой не може да ги убеди да направят компромис, въобще НЕ се стига до гласуване. Този въпрос (в тази си форма) отпада от дневния ред. Аргументът за този подход е, че ЦЕЛОСТТА и единството на групата по-важно в дългосрочен план, отколкото което и да е решение...”

За всеки участник е важно да изясни пред себе си кое го е довело до идеята за Живот в Общност. Ето теми, по които съм забелязал, че не се срещат различия и спорове:

- еко съобразен живот (в по-голяма или по-малка степен; според разбиранията на всеки; нанасящ минимална вреда върху природата)


- живот в разбирателство със съседите


- консумиране на чиста храна (осигурена от собствена/наша или съседска градина)


- Постигане на максимално самоуправление върху собствения живот. Постигане на собствените цели

- да ПРОСПЕРИРАМЕ, живеейки заедно = да желаеш щастието на всеки


Има различни етапи за СТАРТИРАНЕ на една общност:

1. Първо се написва идеологията, философията и крайната цел, която си поставят група хора

2. Или първо хората се заселват в определена територия. Опознават се и ако си паснат развиват съвместен бизнес, поминък...

3. Или първо всеки си изяснява, дали иска да живее в общество наблягащо на определено духовно учение

4. Или пък не иска да населява една територия с хора, които колят животни или консумират месо. Дали един всеяден би се чувствал добре в обкръжението на много вегетарианци


Описаните от мен по-горе варианти не ги установявам като Идеала, дето съм открил, че е най-работещ и от който не бих отстъпил. Може да се обсъжда и да се измени, но само от РЕАЛНО искащи да се включат в такова начинание."


Велко Христов


900 преглеждания2 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page